TOKSİN UYGULAMALARI
Kırışıklık tedavisinde clostridium botulinum bakterisinin toksini kullanılır. Bu toksin kasları geçici olarak felç eder. İlk kullanım alanı şaşılık tedavisidir ama popülaritesini estetik amaçlı kullanımı ile sağlamıştır. Bu amaçla kullanımı ise her yıl %100’ün üzerinde artmaktadır.
Toksininin yüzdeki uygulama alanları
- Alın, göz kenarları ve kaş arasındaki kırışıklar.
- Bazı hastalarda boyundaki uzunlamasına kas bantlarına da uygulanabilir.
Toksininin etki süresi
Etkisi 4-6 ay sürer. Tekrarlayan uygulamalarda bu etkinin süresi uzar. Endikasyon dışı sıklıkta uygulama yapılırsa tolerans gelişebilir.
Toksin uygulaması sonrası “şaşkın ifade” nasıl engellenir
Toksin uygulamasının yüzün ifadesini dondurmak değil yumuşatmak amacıyla yapılması gerekir. Doğal bir sonuç elde edilmelidir. 50 yaş üzeri hastalarda yüzün üst yarısının toksinle mimik kaslarının fonksiyonunun engellenmesi ve orta ve alt 1/3’e bir müdahale yapılmaması bazen doğal olmayan görüntülere yol açar. Bu nedenle, 50 yaş üzeri hastalarda toksin uygulamasına ek olarak dolgu veya cerrahiyle amaçlanan sonuç elde edilebilir.
Terleme tedavisi ve toksin uygulamaları
Koltuk altı, kasık ve el terlemesinin giderilmesinde son derece etkilidir. Etki süresi kırışık tedavisinden daha uzun, yaklaşık 9 ay kadardır. Yaz dönemi öncesi yapılması fayda sağlar.
Migren tedavisi ve toksin uygulaması
Şakak ve ense bölgelerindeki tetik noktalarına yapılan toksin tedavisinin migren ağrısının yoğunluğunu ve atak sayısını azalttığı gösterilmiştir.
Çene Kasılmasında Toksin Tedavisi
Çene kasılması olarak bilinene masseter kası spazmında botulinum toksini uygulaması dişlerde sıkmaya bağlı oluşan erozyonları ve sabah uyanınca olan çene ağrısını azaltmaktadır. Çene spazmını geçici olarak gidermektedir.
RANDEVU ALIN
DR. ÜNAL, İLETİŞİM BİLGİLERİ
Prof. Dr. Çiğdem Ünal
Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi
+90 212 240 4299
+90 542 310 2038
Valikonağı Cad. Poyracık Sok. Pınar Apt. 63/6
Nişantaşı / İstanbul