Meme dikleştirme ameliyatı, sarkmış bir memenin meme protezi kullanılarak veya kullanılmadan şekillendirilmesi ameliyatıdır. Memenin cup size’ı C cup ve üstü ise memenin areolasının üst kısmındaki meme dokusu yeterli hacimdeyse dikleştirme sırasında protez kullanılmasına gerek kalmaz.
Kişinin kendi meme dokusu kullanılarak dikleşme sağlanabilir. İzler mevcut memenin büyüklüğüne, meme başı ve areolanın sarkıklık miktarına ve deri fazlalığı/gevşeklik derecesine göre değişir.
Sadece areola çevresinde iz kalabildiği gibi; areolanın alt hizasından meme altı oluğuna doğru dik inen, bazen de olukta 3-7/8cm’lik iz kalabilir.
Meme dikleştirme ameliyatında ne zaman protez kullanılır?
Meme dokusunun hacmi meme başı ve areolayı uygun anatomik lokalizasyona getirdikten sonra yeterli hacim sağlayamayacaksa meme protezi kullanılarak dikleştirme yapılır.
Bu genellikle C cup’tan daha küçük veya areolanın üst tarafı çok boşalmış kişilerde söz konusudur. Düşük meme hacimli veya her iki meme arası yapısal olarak çok açık kadınlarda, dikleştirme ameliyatı büyütme-dikleştirme şeklinde gerçekleştirilir. Ameliyat öncesinde yapılan ölçümlere uygun olarak seçilen meme protezi yerleştirilir. Ardından meme başı ve areola yeni yerine taşınır.
Meme protezi kullanılarak yapılan dikleştirmelerde ameliyat izi, meme başı ve areolanın sarkıklık miktarına ve memenin deri fazlalığı/gevşeklik derecesine göre değişir. Areola çevresinde veya areolanın alt kenarından oluğa doğru dik inen bir iz kalabilir.
Neredeyse hiç iz kalmadan meme dikleştirme ameliyatı mümkün mü?
Meme başı ve areolanın dikleşme ihtiyacının 1-1.5cm’I geçmediği, deri elastikiyetinin az olduğu olgularda meme büyütme teknikleriyle dikleşme sağlanabilir.
Gebelik ve emzirmeler çoğu kadında elastikiyeti ve deri gevşekliğini artırıcı rol oynar. Ancak emzirme sürecini hemen hemen hiç sarkma olmadan geçiren kadın sayısı azımsanmayacak kadardır. Bu durumda iz sadece meme altı oluğunda kalır ve hemen hemen belli olmaz.
Göğüs Dikleştirme Ameliyat İzleri Nasıldır?
Göğüs dikleştirme ameliyatı sonrası kalan izler, memenin ne kadar sarkık olduğu ile doğru orantılıdır. İdeal meme başı lokalizasyonu memealtı oluğuna göre, izdüşüm olarak oluğun 0.5-1cm yukarısı kabul edilir. Meme sarkıklığı (meme ptozu) evrelendirmesi meme başının meme altı oluğu hizasına göre hangi seviyede olduğuna göre yapılır. Memede sarkma miktarını (meme ptozu) derecelendirdiğimizde, yapılabilecek tedavi ve meme dikleştirme izlerini şöyle özetleyebiliriz:
Meme sarkıklığı derecelendirmesinin meme dikleştirme ameliyatı izleri ile ilişkisi:
Evre 1 sarkıklık: Bu grupta meme başının hizası memealtı oluğundadır. Çok az gevşeme ve sarkma olan memelerde sadece areola çevresinde bir iz kalacak şekilde bir dikleştirme yapılabilir. Eğer meme aynı zamanda büyüsün de isteniyorsa, o zaman meme protezi yerleştirilerek meme başı ve areolada az bir miktarda (0.5-1cm kadar) bir dikleşme sağlanabilir. Bu durumda iz sadece meme altı oluğunda olur.
Evre 2 sarkıklık: Meme başı memealtı oluğunun altındadır. Bu grupta iz areola çevresinde ve areolanın saat 6 hizasından memealtı oluğuna kadar iner. Meme protezi yerleştirilerek büyüme sağlanabilir,uzunlamasına olan iz miktarı bir miktar azalabilir.
Evre 3 sarkıklık: Meme başı meme altı oluğunun belirgin altındadır, memede sarkıklık ve pörsüme belirgindir. Meme dikleştirme ameliyatı izi areola çevresinde, areolanın saat 6 hizasından meme altı oluğuna dik ve memealtı oluğunda olacak şekilde kalır.
Yalancı sarkıklık (psödoptoz): Bu kişilerde memebaşı meme altı oluğu hizasında veya ideal yerinde görünür ama memenin içi tamamen boşalmıştır, meme protezi koyup fazla derinin çıkarılması gerekir. Memede pörsüme miktarına göre, areola çevresinde, areolanın saat 6 hizasından meme altı oluğuna, hatta meme altı oluğunda bile iz kalabilir.
Göğüs dikleştirme ameliyatı izlerini azaltmak için ne yapılabilir?
Silikon ameliyatı veya silikonsuz meme dikleştirme ameliyatı sonrası kalan tüm meme estetiği ameliyatı izleri için iz kremleri kullanılabilir. Meme dikleştirme ameliyatı izleri çoğu zaman ameliyat sonrası ilk aylarda pembe renkli ve serttir. Zamanla, sütyenin basısına uğradıkça pembelik ten rengine yakın bir hal alır ve yumuşar. Genelde 1.5-2. yılın sonunda yara iyileşmesi tamamlanmış olur ve izler de son halini alır. İşte, bu süreci hızlandırmak için iz kremleri, silikon tabakalar, iz için lazer tedavileri kullanılabilir.